Fenoksyetanol czyli ostatnie słowo w temacie konserwantów

Dziś mnie oświeciło, że we wpisie o najpopularniejszych konserwantach kosmetycznych zabrakło jednego bardzo chętnie stosowanego – fenoksyetanolu (INCI: Phenoxyethanol). Więc spieszę nadrobić to niedopatrzenie.

Fenoksyetanol_

Chociaż konserwant ten znany jest już od dawna (bodajże od lat 50-tych XX wieku), swoją obecną popularność zawdzięcza… nagonce na parabeny. Producenci kosmetyków, żeby sprostać oczekiwaniom klientów, zaczęli parabeny wymieniać na inne substancje i najpierw sięgnęli po Methylisothiazolinone (o którym pisałam tutaj). Wkrótce jednak okazało się, że wykazuje on silne działanie uczulające i zaczął być wypierany właśnie przez fenoksyetanol. Znajdziemy go we wszystkich rodzajach kosmetyków – i spłukiwanych (jak szampony do włosów), i niespłukiwanych (kremy itp.), a maksymalne stężenie wynosi 1%.

Co ciekawe fenoksyetanol występuje też w naturze – znajdziemy go w zielonej herbacie. Ale nie łudźmy się, w kosmetykach próżno go szukać; wersja syntetyczna wygrywa, oczywiście ze względu na cenę.

Drugą ciekawostkę usłyszałam kiedyś od klienta – jednej z polskich firm kosmetycznych. Próbowali zastąpić parabeny fenoksyetanolem i produkt nie przeszedł testów konsumenckich – probentki (czyli panie, które go testowały) uskarżały się na szczypanie.  Faktem jest, że do organu unijnego zajmującego się oceną bezpieczeństwa kosmetyków (SCCS – Komitet Naukowy ds. Bezpieczeństwa Konsumentów) wpłynęły niedawno wnioski o ocenę bezpieczeństwa stosowania fenoksyetanolu, więc wkrótce możemy dowiedzieć się w tej kwestii więcej. Oczywiście ocena Komitetu może być na korzyść fenoksyetanolu, i lepiej niech tak będzie, bo lista dopuszczonych konserwantów coraz mocniej się kurczy, a nowe pojawiają bardzo powoli.

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s