Łosoś z porami w cieście francuskim

Wpis dedykowany moim przyjaciółkom, które sprezentowały mi na urodziny książkę Anny Starmach „Pyszne 25” z przykazem, że jak coś z niej ugotuję, mam wrzucić na bloga.

W sobotę rozpaczliwie zaczęłam wertować książki w poszukiwaniu pomysłu na błyskawiczny obiad, który starczyłby przynajmniej na dwa dni i dał się odgrzać w mikrofali. Ponieważ nie przepadam za gotowaniem, wiecznie cierpię na brak czasu, a dodatkowo w tygodniu obiady jem w pracy, są to dwa warunki, które musi spełniać każdy posiłek.  Potrawy z „30 minut w kuchni” Jamiego Olivera już mi się trochę znudziły, sięgnęłam więc po „Pyszne 25”. Wybór padł na łososia z porami w cieście francuskim. Zmniejszyłam tylko o połowę proporcje, bo nawet najlepsze danie jedzone przez tydzień potrafi zbrzydnąć.

Składniki:

ok. 350 g filetu z łososia – bez skóry
1 duży por
ciasto francuskie
jajko
masło
sól
pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Białą część pora drobno kroimy, po czym podsmażamy przez ok. 3 minuty na maśle, doprawiwszy solą i pieprzem. Zdejmujemy pory z patelni. Łososia dzielimy na mniejsze porcje, solimy i pieprzymy z obu stron, po czym podsmażamy na patelni – dosłownie kilkadziesiąt sekund z każdej strony, tak tylko żeby zmienił kolor.
Ciasto francuskie dzielimy na tyle części, ile mamy kawałków łososia. Na każdym plastrze ciasta kładziemy pory, następnie łososia. Zawijamy. Powstałe pakieciki układamy w naczyniu żaroodpornym albo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i nacinamy z wierzchu. Wg przepisu pieczemy ok. 18 minut, u mnie trwało to ok. 25 min.

Potrawa wychodzi przepyszna, sycąca, bo i ciasto francuskie, i łosoś są dość ciężkie. Korci mnie, żeby następnym razem dodać suszone pomidory i w ten sposób trochę złamać smak porów i łososia.

Do zdjęć jeszcze nie dojrzałam, więc jak zwykle nie będzie.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s